Een huis kopen met een studieschuld: zo vergroot je de kans op een hypotheek

Blog van
Kíen Licent Life Event Woning 12

Eindelijk is daar het moment waar je zo lang op hebt gewacht. Je hebt je studie afgerond en staat op het punt om je eerste huis te kopen. Maar, je hebt een studieschuld. Geen paniek! Ook met een studieschuld is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. In dit blog vertellen we waar je op moet letten en hoe je de kans op een hypotheek vergroot.

Huidige regelgeving 
Per 1 januari 2024 zijn de regels versoepeld. Bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag toetst de bank niet meer op basis van de oorspronkelijke studieschuld. Voor een nieuwe hypotheekaanvraag is de actuele maandlast bepalend. Daar staat wel tegenover dat de rente over de studieschuld is gestegen.  

De afgelopen jaren was de rente op staatsleningen relatief laag. De rente voor studieleningen was daardoor ook laag. Door de hogere inflatie is de rente gestegen. Dit betekent dat de staat meer moet betalen voor haar leningen. Daardoor is ook de rente op studieschulden verhoogd.   

De invloed van je studieschuld op je hypotheek 
Bij een hypotheekaanvraag kijkt de bank naar je financiële situatie om te kunnen bepalen wat je maximaal kunt lenen. Heb je een studieschuld, dan heeft dit invloed op de hoogte van de hypotheek. Een bank wil niet het risico lopen dat jij je maandelijkse lasten niet kunt betalen.  

Hoewel een studieschuld niet geregistreerd staat bij BKR, moet je deze wel opgeven bij de bank. De hoogte van je studieschuld heeft invloed op hoeveel je kunt lenen. Meld je je studieschuld niet? Dan kan jouw hypotheekaanbieder geen goede berekening maken van wat je verantwoord kunt lenen voor jouw hypotheek. Bovendien heb je geen recht op de verzekering van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).    

Zo vergroot je de kans op een hypotheek 
Hoewel het kopen van een huis als je een studieschuld hebt een uitdaging kan zijn, is het zeker niet onmogelijk. Er zijn een aantal factoren die de kans op een hypotheek kunnen vergroten: 

  • Los je studieschuld (deels) af: Wil je je leencapaciteit vergroten? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om je studieschuld (deels) af te lossen bij het aanvragen van een hypotheek. 
     
  • Zoek naar subsidies en regelingen: Informeer of je in aanmerking komt voor subsidies of andere regelingen die het kopen van een huis makkelijker maken, zoals de starterslening. Met een starterslening kun je vaak nét dat beetje extra lenen om toch een huis te kunnen kopen. 
     
  • Opbouwen van eigen vermogen: Hoe meer eigen vermogen je kunt inbrengen, hoe minder je hoeft te lenen. Andere mensen, zoals je ouders, mogen helpen bij het aflossen van je studieschuld in de vorm van een schenking. 
     

Kort samengevat: met de juiste aanpak en een goed financieel plan is iedereen in staat om zijn of haar droomhuis te kopen. Ook jij. Een financieel adviseur kan je helpen om een realistisch beeld te krijgen van de mogelijkheden en je adviseren over de beste aanpak. Zo vergroot je de kans dat ook jij straks de sleutels van je eigen huis in handen hebt!